Hardhout Versus Zachthout Houteigenschappen Begrijpen Voor CNC-freesprojecten

De gereedschapskeuze en aanzet van het frezen van hout met een CNC-machine verschilt afhankelijk van de houtsoort die nodig is voor uw project. Afgezien van de algemene specificaties van elk hout, heeft elke houtsoort zijn uitzonderingen op het gebied van duurzaamheid, zwakte en weerstand tegen omgevingsfactoren. Voordat u aan een project begint, is het dus noodzakelijk om te weten welke houtsoort erin zou passen en wat het uiteindelijke resultaat zou zijn.

Tegenwoordig is houtbewerking een topkeuze geworden voor CNC-machinisten vanwege de toenemende vraag naar houtspecifieke meubels, bewegwijzering, kasten, enz. Op de markt. Dus CNC-houtbewerking is tegenwoordig geen uitzondering. Uw houtkeuze bepaalt hoe goed u een bestelproject kunt afronden.

Dit onderscheid geeft je een diepgaand inzicht in de verschillen tussen hardhout en zachthout. Ik heb ook voorbeelden toegevoegd. Met deze informatie kunt u uw volgende CNC-routeringsproject effectiever dan ooit lanceren.

Wat Is Het Verschil Tussen Hardhout En Zachthout?

Naaldhoutsoorten komen veel van naaldbomen, waarvan de bladeren als naalden zijn en zaaddragende kegelvruchten hebben. Deze naaldhoutbomen zijn een belangrijke bron van het hout dat wordt gebruikt voor CNC-freeswerk. Deze houtsoorten worden meestal gebruikt om deuren en ramen, kasten en meubels te maken, en zelfs voor papierproducten.

Houd er echter rekening mee dat sommige soorten zachthout steviger zijn dan hardhout. Omgekeerd, als je het grootste deel van hardhout in ogenschouw neemt, dan is dat relatief harder dan zachthout. Hardhout kan worden gebruikt om duurzame, hoogwaardige meubels, vloeren, terrassen en constructiemodules te bouwen. In tegenstelling tot software wordt hardhout echter niet gebruikt om papierproducten voor te bereiden.

Hardhout groeit langzaam en is daarom over het algemeen duurder dan zachthout.

Opmerking: Zowel hardhout als zachthout vatten vlam, maar het eerste type heeft een grotere weerstand tegen vlam vatten.

Hardhout

Hardhout is hout dat is gemaakt van loofbomen, waarvan het blad elk jaar valt. De meeste van deze hardhoutsoorten zijn donker, harder en leerzamer dan zachthout. Hardhout is het beste als u een stuk hout voorbereidt met ingewikkelde en gedetailleerde zaagsneden. Voordat u echter met het snijproces begint, moet u de RPM-waarde van uw CNC-frees controleren. Als de waarde hoger is dan nodig is, kan dit het hardhout beschadigen dat het stuk direct op de freestafel verbrandt.

  • Essen: Dit is een lichtgekleurde, zware houtsoort met veel ringen in de nerf.
  • Beuken : Het is een stijve en sterke houtsoort met schokbestendigheid. Door de kleine poriën van dit hout heeft het minder de neiging om te splinteren dan de andere poreuze alternatieven
  • Berk is een ander lichtgekleurd, stijf hout met een golvende nerf.
  • Elm is een harde houtsoort met een lichtbruine kleur. Het is echter bestand tegen verval.
  • Kers – Dit hardhout heeft een licht roodbruine kleur met weerstand tegen kromtrekken. Het is een geweldige keuze voor CNC-beeldhouwen/frezen.
  • Esdoorn – Dit hardhout is een van de meest duurzame en sterkste op de markt. Het is bestand tegen elektrische schokken, heeft gladde poriën en kan worden gezandstraald.
  • Mahonie : Het is een roodbruin gekleurd sterk hout met onduidelijke ringen en zelfs poriën. Dit hout is geweldig om te snijden.
  • Eiken is een zware en harde houtsoort die niet barst. Dit hout is geschikt voor visueel aantrekkelijke projecten vanwege de prominente ringnerf.
  • Walnoot is een ander bruin gekleurd hardhout dat winterhard is en lang meegaat. De stam heeft een rechte nerf die geleidelijk meer golvend naar de wortels toe groeit

Naaldhout

Naaldbomen hebben naaldachtige bladeren die in de winter afvallen. Naaldhout is meestal afkomstig van deze bomen en is meestal lichtgekleurd. Omdat ze gemakkelijker te zagen zijn, wordt bij CNC-frezen een groter aandeel naaldhout gebruikt. Als uw frees niet van hoge kwaliteit of te saai is, kan het hout splinteren.

Sommige zachthoutsoorten kunnen duurzamer zijn dan andere. U moet dus voorzichtig zijn bij het kiezen van een project dat het juiste zou moeten zijn. Naaldhout kan worden gebruikt om papierproducten, ramen, deuren, meubels en andere items te maken, maar geen hardhout.

  • Ceder : Het staat vooral bekend om zijn roodbruine kleur en verfrissend uitgesproken aroma. Dit naaldhout kan door de vele noesten moeilijk te bewerken zijn.
  • Cypress is een ander zachthout dat noesten heeft en redelijk bestand is tegen bederf.
  • Spar : Dit naaldhout heeft een uniform consistent patroon en is vrij eenvoudig om mee te werken
  • Grenen is een lichtere, bleekgekleurde houtsoort met krimpweerstandseigenschappen.
  • Redwood – Dit is een ander zachthout dat bekend staat om zijn weerstand tegen zonlichtbederf en roodachtig uiterlijk.
  • Spar : Het is een relatief lichtgewicht maar harder naaldhout, maar niet bestand tegen verval
  • Taxus is een van de zachthoutsoorten die duurzamer zijn dan hardhout. De rechte nerf van het hout maakt het gemakkelijk om mee te werken. Hout heeft een lage stijfheid, gemiddelde sterkte en redelijke weerstand tegen verrotting.